2015 legjobb PHP keretrendszerei

2015 legjobb PHP keretrendszerei

2015 legjobb PHP keretrendszerei

Bevezetés

Minden nagy fejlesztés egy apró igénnyel kezdődik, majd az idővel válik egyre kiterjedtebbé, összetettebbé. Ez a fejlődés megfigyelhető a PHP esetében is. A PHP az egyik legnépszerűbb szkriptnyelvvé nőtte ki magát, köszönhetően a felhasználóbarát kialakításának, rugalmasságának és a kiváló adatbázis integrációnak. Nem mellesleg nyílt forráskódú környezettel rendelkezik. Ahogyan más népszerű webes nyelvek, a PHP is számos nagyszerű keretrendszert kínál, melyekkel gyorsabban készítheted el alkalmazásodat. Ezek az eszközök védenek az alacsonyszintű hibáktól és a hibakezelést egy új szintre emelik.

Az alkalmazások építése fárasztó, időigényes tevékenység, ugyanakkor most rengeteg időt spórolhatunk a keretrendszerek használatával, amik skálázhatóságot és könnyebb karbantarthatóságot nyújtanak a megfelelő ajánlások betartása esetén. A tervezési minták egyesítése, általános funkciók újrafelhasználása és a kódbázis szabványosítása a keretrendszerek legkiemelkedőbb tulajdonságai.

Felgyorsult világunkban – az idő hiánya miatt – mindannyian arra törekszünk, hogy minél rövidebb idő alatt minél robosztusabb, ugyanakkor elegáns alkalmazásokat tudjunk készíteni. Ez szinte már csak keretrendszerekkel lehetséges. Az időt nem az általános alapfunkciókra pazaroljuk, így több munkaóra jut a fenntarthatóságra és a minőségi kód megírására.

A piacon található számos rendszer közül tekintsük meg a legjobb, ingyenesen használhatóakat. A listát hosszas kutatás, tesztelés és számtalan kritika olvasása után állítottuk össze.

Laravel

A Laravel talán a legjobb, briliáns PHP keretrendszer, ami egy csomagba ötvöz számos robosztus szolgáltatást, mint például a RESTful routing (útvonalkezelés), könnyű e-mail küldés, adatbázis migrációk kezelése, Blade sablonkezelő és a resourceful controllerek. Alapvető jellemzője, hogy egyszerű, kifejező szintaxist használ, így sok fejfájástól kíméli meg a fejlesztőket. Rengeteg, jellemzően ismétlődő feladat megoldását készen a kezünkbe adja, mint például az autentikáció, útvonal, session- és cache kezelés. A fejlesztők így könnyen készíthetnek nagy, erős és okos alkalmazásokat az őket támogató eszközök segítségével. Nem fontos, milyen méretű és komplexitású a projekted, mert a Laravel kiválóan képes kiszolgálni az egyszerű JSON API feladatokat és a nagyvállalati igényeket is.

Symfony

A Symfony az erőteljes és új himnusza a PHP közösségnek. Számos újrafelhasználható komponenst nyújt, mint a Security, Templating, Translation, Validator, Form Config stb. Még magas színvonalú, összetett site tervezése során is szinte elsőként merül fel a Symfony neve, legyen szó a fejlesztőkről vagy akár a vevőkről.  A testreszabhatósága és extrém kis mérete világszerte felkeltette a programozók figyelmét, ráadásul mindenki az alkalmazás igényeinek megfelelően konfigurálhatja a biztonság szintjét.

CodeIgniter

A bronzérem várományosa a CodeIgniter lett. Ez az egyik legkisebb méretű, ugyanakkor legnagyobb lábnyomot hagyó rendszer, kifejezetten azok számára, akik egyszerűen használható eszközökkel kívánnak teljes értékű alkalmazásokat készíteni. Eszközpalettáján szerepel a PHP verziótól független működés, könnyű hibakezelés, szinte azonnali telepítés és a könnyű titkosítási beállítások, melyekhez beépített osztályok kapcsolódnak.

CakePHP

A CakePHP egy újabb erőteljes és felhasználóbarát keretrendszer, ami egy igazán egyszerű, gördülékeny kezdést ad a projektednek. Ezt az MVC konvenció szavatolja. A rendszer tartalmaz biztonsági konfigurációkat, autentikációs lehetőségeket és session kezelést. Az alkalmazások gyorsak és egyszerűen karbantarthatóak. A beépített CRUD támogatás nagyban megkönnyíti az adatbázis kezelést.

Zend

Amennyiben egy modern, nagyteljesítményű alkalmazást tervezel, fontold meg a Zend használatát. Ez a kereskedelmi forgalomban kapható rendszer az egyszerűségre törekszik, alaposan tesztelt kódbázissal, objektumorientált szemlélettel és cégek számára kedvező licensz opciókkal támogatva. Saját oktatási és támogatási vonallal rendelkeznek, online tréningek is elérhetőek az érdeklődők számára. Az OOP és tervezési minták konzisztens betartásával te is művészként fogod majd használni a PHP-t.

Phalcon

A Phalcon jól ismert a gyorsasága és (az erőforrásokkal szembeni) gazdaságossága miatt, melyet a C/C++ nyelveken írt moduljai tesznek lehetővé. Egy nagyszerű és kecsegtető jövőképpel rendelkező igásló, ami igazán megérdemli, hogy népszerűbb legyen és tovább fejlődjön. Felvértezték egy igazán felhasználóbarát ORM-mel és egy igazán kézre álló dokumentációval is. Természetesen, ennek van egy kis költsége, de ez semmiség a funkcionalitáshoz képest.

Slim

Alkalmanként egy teljes körű, mindent tudó keretrendszer nagy túllövésnek bizonyul. Ekkor jönnek a képbe a micro framework-ök. Ők teszik lehetővé a gyors prototípus gyártást és fejlesztést, méghozzá teljesítményproblémák nélkül. Ezen keretrendszereknek nyilván kisebb a tanulási görbéje is. A Slim is ilyen kis méretű keretrendszer, amely segít téged az egyszerű, de letisztult alkalmazások (főleg API-k) készítésében. Eszközei a szabványos és saját http metódusok (GET, POST, PUT, DELETE), átirányítások, beállító fájlok és template kezelés. Azonban minimum PHP 5.2 kell a futtatásához.

Yii

A Yii szó kínai jelentése „könnyed”, ami igazán találó név ennek a rendszernek. Szintén egy friss, biztonságra törekvő, igen gyors alkalmazás. Eszköztárában szerepel az input érvényesítés (validáció), kimenet szűrése, SQL injection elleni védelem, MVC tervezési minta követése, szerepkörre alapuló hozzáférés vezérlés és autentikáció, Ajax-widget kezelés, réteges cache-kezelés és egy szélekörű dokumentáció. Idális platform lehet közösségi média alapú alkalmazások, web alkalmazások, SaaS és PaaS célokra egyaránt.

Fat-Free

Újabb micro framework került a toplistánkra, a Fat-Free személyében, mellyel könnyedény készíthetsz csinos, dinamikus alkalmazásokat. A rendszer különlegessége, hogy egy 65kb-os fájlba csomagolva kapod meg, mely elegendő alapot biztosít a gyors kezdéshez. Elemei a teljes értékű URL kezelő, többnyelvű alkalmazások támogatása és a cache kezelő motor.

Kohana

A nyílt forráskódú HMC (Hierarchical Model View Controller) alapokon nyugvó Kohana a legújabb PHP5 szkriptekre épül. Így te is kiaknázhatod az OO PHP előnyeit, mint a védelem, absztrakció, interfészek alkalmazása, automatikus osztályok betöltése, singleton osztályok stb. A BSD licensz garantálja, hogy a fejlesztők mind személyes, mind üzleti célokra egyaránt használhassák a keretrendszert.

FuelPHP

Akár tapasztalt fejlesztő vagy, akár még csak most ismerkedsz a PHP-val, a FuelPHP jó választás lehet. A rugalmas felépítésnek köszönhetően létrehozhatsz ViewModel-eket vagy külön is definiálhatsz egy külön réteget a nézet és a kontroller közé. A rendszer fő komponensei az URL kezelő, HMVC implementáció, RESTful vezérlők, form és bejövő adat validáció, template kezelés, ORM, cache kezelő és hibavédelem.

Flight

Amennyiben egy nagyon egyszerű, ugyanakkor jól bővíthető micro framework a vágyad, a Flight jó választás. A dokumentáció kifejezetten egyszerű így a kezdő fejlesztők is könnyen megértik, hogyan építsenek RESTful web alkalmazásokat, méghozzá rövid idő alatt. Azonban nem alkalmazható jól nagyméretű projektekben. Tartalmaz hibakezelést, útvonalkezelést, JSON küldést és fogadást és sok-sok mást.

PHP mini

Ahogyan a neve is sugallja, egy igazán kis méretű keretrendszerről esik most szó. Letisztult, natív PHP nyelven íródott kódja jól áttekinthető, így bárki könnyen megtanulhatja komolyabb erőfeszítés nélkül. A csomag tartalmaz egy PDO hibakeresőt is, amely követi és naplózza az SQL utasításaidat.

Simple PHP Framework

Tyler Hall 2006-ban indult személyes projektje. Alkalmazásodat egy kliens autentikációs réteggel, adatbázis kezeléssel, RSS csatornával képes felruházni.

Zikula

A Symfony és Doctrine ORM alapjaira építkező Zikula keretrendszer nem csak személyes, de kisvállalati célokra is alkalmas. Beépített WYSIWYG szerkesztővel rendelkezik, galériakezelővel, chat funkcióval, flexibilis témakezeléssel és további nagyszerű eszközökkel.

Összefoglalás

Összességében e keretrendszerek bármelyikével gyorsabban és egyszerűbben készítheted el alkalmazásodat. Mindek megvan a maga különlegessége így bármilyen célra megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet. Ahhoz, hogy megtaláld a legjobbat, legalább egyszer próbáld ki őket magad is.

Leírásaink azon kezdő és haladó programozóknak nyújtanak segítséget, akik már minimális szinten foglalkoztak weboldalkészítéssel. Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában, vagy elsajátítani alapokat, még tovább fejlődni, akkor nézz körbe tanfolyam kínálatunkban, ahol a kezdőtől a profi szintig nyújtunk képzéseket a számodra.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 08:00-15:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk