PHP7-ben még sok rejlik

PHP7-ben még sok rejlik

PHP7-ben még sok rejlik

Ha már hallottál a PHP7 jellemzőiről, biztosan szóba került a gyorsaság kérdése. De mégis, milyen gyorsaságra kell számítanunk? Az alfa verzió rendkívül acélosnak tűnik, ezért referencia értékek létrehozásával próbáltuk felmérni a képességeit. Lássuk a grafikont, majd a magyarázatokat!

A grafikonon látható értékek természetesen ugyanannak a feladatnak az elvégzéséhez szükséges időt mutatják a különböző PHP verziókban; a bal oldalon a régebbi verziók, jobbra az újabbak...

PHP7-ben még sok rejlik

A vizsgálat alapját a Zend/bench.php képezte. A php7dev VM futtatását tízszer végeztük el egy átlagos laptop segítségével minden egyes verzió esetében, majd a legáltalánosabb eredményt vettük számításba. A szkript futása azt az érzést kelti, hogy a műveletek hihetetlen gyorsasággal hajtódnak végre. Ez alapján arra következtethetünk, hogy a PHP 7-es verziója sokkal gyorsabb, mint az 5-ös család bármelyik tagja. Az új platform elfogadása várhatóan a PHP5 alkalmazások teljesítménynövelésének lehetőségét is magával hozza. A grafikon esetében az abszolút számok nem pontosak, de az arányok sokatmondók lehetnek.

Mi a helyzet a valódi PHP alkalmazásokkal?

A valódi PHP alkalmazások még változásokat tartalmazhatnak, de már rendelkezésünkre áll jelentős mennyiségű adat; sokat mondó információval szolgálnak a Rasmus slide-jai, amelyek a különböző nyílt forráskódú rendszereken mutatja be a másodpercenkénti lekérések tekintetében. A projekt itt érhető el: http://talks.php.net/fluent15#/drupalbench (a jobb alsó sarokban lévő nyíl segítségével lépegethetünk).

Alapvető megállapítás: gyors! Mindenki arról beszél, hogy milyen gyorsaság elérésére képes. Ilyen jellegű sebesség javulásra aligha számíthattunk; ezidáig nem is láttunk hasonlót.

Mennyire reális a frissítés?

Teljesen reális. A PHP5-ös platformról a PHP7-re frissíteni könnyebb lesz, mint a 4-es verzióról az 5-ösre. Sőt, sokan azt vallják, hogy a PHP 5.5-ről vagy a PHP 5.6-ről a 7-esre frissíteni könnyebb, mint a PHP 5.2-ről PHP 5.3-ra.

A frissítés során is érdemes a PHP 5.5 vagy PHP 5.6 verziót alapul venni, hacsak nem sikerül elsőre  a 7-es verzióra frissíteni.

Mit tegyek?

A PHP7 egyelőre nem stabil, de szüksége van a fejlesztők véleményeire.

  • Próbáljuk futtatni egy alkalmazást és végezzünk el minden tesztet a PHP7-tel! Itt megtekinthetjük a megoldásokat: https://github.com/php/php-src/ - A kész VM használata egy roppant egyszerű módja a kezdeti lépéseknek: https://github.com/rlerdorf/php7dev.
  • Ha hibát vagy bug-ot észlelünk, mindenképpen jelentsük! Csak ilyen módon érhetjük el közösen, hogy a PHP7 megváltoztassa a világot. :)
  • A saját alkalmazásunk használata közben mindig ellenőrizzük a kiterjesztéseket, illetve győződjünk meg róla, hogy az alábbi lista tartalmazza: https://github.com/gophp7/gophp7-ext/wiki/extensions-catalog. Ha nem találjuk, adjuk hozzá! Segítsünk elérni, hogy a PHP7 minél tökéletesebb legyen és minél hatékonyabban használhassuk a jövőben, ha majd szükségünk lesz rá.

A PHP7 sikeresnek tűnik, de nem lehet tökéletes a saját hozzájárulásunk nélkül. A referencia értékek roppant ígéretesek. A közösség segítsége hozzájárul, hogy egy barátságosabb, használhatóbb és sikeresebb nyelv szülessen. Használjuk ki és éljünk a lehetőséggel!

Leírásaink azon kezdő és haladó programozóknak nyújtanak segítséget, akik már minimális szinten foglalkoztak weboldalkészítéssel. Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában, vagy elsajátítani alapokat, még tovább fejlődni, akkor nézz körbe tanfolyam kínálatunkban, ahol a kezdőtől a profi szintig nyújtunk képzéseket a számodra.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk