Hogyan védjük meg dokumentumainkat az indexeléstől?

Hogyan védjük meg dokumentumainkat az indexeléstől?

Hogyan védjük meg dokumentumainkat az indexeléstől?

Gondolom már veled is előfordult, hogy kerestél valamit az interneten és akaratlanul is belefutottál PDF, vagy DOC dokumentumokba a találati listán. Sok esetben akár olyan adatokat is tartalmaznak ezek a dokumentumok, amik kényes infromációkat rögzítenek, vagy egyéb okból nem szándékoztak nyilvánosságra hozni. Általában ha egy cégnévre + pdf kifejezésre keresünk sok érdekes dolgot találhatunk. Nade, hogy lehetséges mindez? A válasz egyszerű. A Google képes minden szöveges dokumentumot megnyitni, értelmezni és bizony így indexelni is. Abban az esetben, amikor ezt szeretnénk elkerülni az alábbi 3 lehetőségünk van ezt megakadályozni.

robot.txt


User-agent: *
Disallow: /pdfs/ # Letitlja a pdfs mappa bejárását.
Disallow: *.pdf  # Letiltja a pdf fájlokat. Bár nem egyezményes megoldás, ellenben a legtöbb keresőbot esetén működik.

A robot.txt-be való bejegyzés még önmagában nem fogja biztosítani, hogy ne legyen beindexelve a PDF fájlunk.

HTML


<a href="letoltheto.pdf" rel="nofollow">PDF letöltés</a>

A "rel" attribútummal megadhatjuk a keresőbotnak, hogy ne kövesse a linkben szereplő PDF fájlt. Önmagában még ez sem elegendő, hiszen a nofollow linket ettől még meg fogja nyitni, de másképp fogja súlyozni. Ennek ellenére is előfordulhat, hogy beindexelheti.

.htaccess


<FilesMatch "\.pdf$">
	header set x-robots-tag: noindex
</FilesMatch>

A ".htaccess" fájlba írt kis kódrészletünk viszont határozottan jelzi egy fejléc hivatkozásban a keresőbotok és a böngészők felé, hogy ezt a tartalmat semmilyen mód nem kívánjuk indexelni.

Demo letöltése

Leírásaink azon kezdő és haladó programozóknak nyújtanak segítséget, akik már minimális szinten foglalkoztak weboldalkészítéssel. Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában, vagy elsajátítani alapokat, még tovább fejlődni, akkor nézz körbe tanfolyam kínálatunkban, ahol a kezdőtől a profi szintig nyújtunk képzéseket a számodra.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk