A Semantic UI és a Bootstrap

A Semantic UI és a Bootstrap

A Semantic UI és a Bootstrap

A Semantic UI egy fejlesztőknek szánt keretrendszer, melynek segítségével lenyűgöző, reszponzív felületeket hozhatunk létre HTML alapokon. A Bootstrap az eddigi legnépszerűbb mobil alapú, reszponzív rendszer a webes körökben. Utóbbi története 5 évvel ezelőtt kezdődött, nemrégiben megjelent a 3.3.6-es verziója.

A Semantic UI ezzel szemben csupán 2 éves múltat tud maga mögött és már a 2. verzió kiadásánál járnak. De vajon melyik a jobb? Mi a különbség a két rendszer között?

A Bootstrap a világ egyik legnépszerűbb open-source (nyílt forráskódú) projektje. a 3.3.6-es verziójában is számos hibát javítottak és nagy lépést tettek előre a dokumentáció fejlesztésében is.

Vetélytársa 3000 beállítással, 50 UI komponenssel, 3800 commit-tal robbant be, így jól látható, hogy ő az, aki jelentősen gyorsabban fejlődik.

Javascript: A Bootstrap számos JavaScript beépülőt tartalmaz, mely szerves részét képezi a fejlesztők eszköztárának.

A JavaScript mindig is kulcsszerepet töltött be a webes applikációinkban, de a fájlok nagy mérete sokszor növelte a betöltési időt. A Bootstrap minimális méretei: 126 KB a CSS, 29 KB a JavaScript kódokat tartalmazó file.

Konfliktusok: Bármikor használhatjuk az új projektünkben a Bootstrap-et, egyszerű lesz telepíteni. A Grid (rács) struktúrájával könnyedén, gyorsan tudunk reszponzív felületeket létrehozni. De mi történik akkor, ha valaki már létező weboldalát szeretné átalakítani? Ebben az esetben a Bootstrap számos problémát felvet. Számos ütközésünk lesz mind a generált HTML, mind a saját CSS kódunk, mind a használt JavaScript modulok és a Bootstrap eszközei között. Ebből fakadóan sok munkaórát töltesz majd el, mire minden hibát feltársz és kezelni is tudsz.

Örökös újratervezés: Amennyiben a Semantic mellett döntesz, nem kell folyton a nulláról újraírnod a kódbázisodat. Az újratervezés jelen esetben a UI eszköztárad újra felszerelését, új definíciók bevezetését jelenti, nem a teljesen új HTML struktúra elkészítését.

Minden egy helyen: A Semantic egy kifejezetten modern kertrendszer, szinte minden eszközt a kezedbe ad, amire csak szükséged lehet egy weboldal készítése során. Ennyi eszközzel, UI definícióval a kezedben, alig lesz majd szükség a további komponensek keresésére.

Hiányzó pontosvesszők: Amennyiben a bootstrap.js fájlt minify tömörítéssel akarod használni, akkor minden funkció le kell zárnod pontosvesszővel. Amennyiben nem akarod tömöríteni, a hiányzó pontosvesszők nem fognak gondot okozni, a JavaScriptnek ez nem lesz akadály.

Én nem látok nagy különbséget a Bootstrap és a Semantic UI között. Utóbbi eszközünknek talán jobb a tervezése, letisztultabb és több hasznos komponenssel szerelték fel. Mindezek mellett igen kis méretű. Amennyiben tartják az eddigi ütemet, a Semantic sokkal gyorsabban fog fejlődni, mint a Bootstrap. A Bootstrap vagy a Foundation is kiváló eszköz a felületek tervezésére, melyet akár kibővíthetünk a Semantic UI elemeivel.

Leírásaink azon kezdő és haladó programozóknak nyújtanak segítséget, akik már minimális szinten foglalkoztak weboldalkészítéssel. Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában, vagy elsajátítani alapokat, még tovább fejlődni, akkor nézz körbe tanfolyam kínálatunkban, ahol a kezdőtől a profi szintig nyújtunk képzéseket a számodra.

Oszd meg barátaiddal is!

Facebook Twitter Linkedin

Elérhetőségeink

  • Címünk: 1139 Budapest, Frangepán utca 3. (1. emelet)

  • Ügyfélfogadás, beiratkozás: Hétfőtől - péntekig: 09:00-17:00

  • Telefonszámunk: 06 70 604 2060, vagy 06 1 4500 110

  • E-mail címünk:

Közösségünk